2015. 12. 28.

Sonkás-cukkinis rizottó

Először is tisztázzuk: a rizottó nem az iskolai menzaféle borsóval kevert főtt rizs. Krémes, "kásaállagú", ezerféle húst és zöldséget adhatunk hozzá, nagyon laktató és függőséget okoz. Gyakran tálalják köretként is, de a más alapanyagokkal turbósított verziót inkább főételnek ajánlom.

Elég melós elkészíteni, de könnyű vele kibékülni, hiszen úgy kezdődik a recept, hogy nyiss ki egy üveg fehérbort. Nagy odafigyelést viszont nem, inkább csak felügyeletet és kevergetést igényel, közben pedig lehet beszélgetni és borozgatni, mivel az üveg tartalmának csak kis részét öntjük a rizottóhoz.

Tudnivalók

Adagok: a rizs csomagolásán leírtaknak megfelelően (általában kb. 80 g/fő). Nem érdemes az általános bögrés rizsadagolást alkalmazni, mivel a rizottórizsnek némileg más tulajdonságai vannak.

Időigény: kb. 40 perc, mennyiségtől függően változhat. Fontos, hogy amint kész, azonnal tudjuk tálalni.

Tippek:
A rizottórizs ez esetben az alfa és az omega. Kifejezetten ehhez a fogáshoz való, "A" minőségű rizsről van szó, amit a delikatesz boltokban, illetve a szuper- és hipermarketekben szinte biztosan megtalálsz - a biztonság kedvéért rá is írják, hogy rizottóhoz való. Az általános rizsfajtáktól eltérően ez kerekszemű és kifejezetten magas a keményítőtartalma, ettől lesz krémes a végeredmény.

A felhasznált bor mindenképpen legyen fehér - hacsak nem szándékosan főzünk rózsaszín rizottót. Ettől függetlenül bármilyen száraz vagy félédes fajta jó hozzá.

Fűszerezni alapvetően nem szükséges, mivel alaplével készül, ami önmagában már ízesített. Az alaplé lehet hús- vagy zöldségleves is (utóbbival teljesen vegetáriánus fogást is készíthetünk), de hát nem mindenki tart otthon tarcsiban alapleveket - tökéletes megoldás a leveskockából készült verzió is. A fűszerszeretők számára tálaláskor őrölhetünk borsot a rizottó tetejére.

Ha mégis van hét nyelven beszélő szuperfűszerünk (pl. sáfrány, curry), nyugodtan használjuk fel - ez esetben viszont lehetőleg hagyjuk ki az egyéb, "töltelék" alkatrészeket.

A plusz alapanyagok közül én most a házi füstölt sonkát és cukkinit használtam, de a variációk tárháza szinte kimeríthetetlen: 
  • zöldségek: spárga, gombafélék, cukkini, hagymafélék, sütőtök, spenót, húsosabb (pl. kaliforniai) paprika, brokkoli, kelbimbó, medvehagyma, zöldbab, paradicsom,
  • húsfélék: füstölt sonkák, szalonnafélék, máj, szárnyas és vörös színhúsok (utóbbihoz inkább köretként),
  • tengeri herkentyűk: kagyló, lazac, garnéla, tintahal,
  • egyebek: karakteres sajtok (pl. kéksajt, kecskesajt), dió, olívabogyó, stb.
Fontos, hogy nem minden hozzávaló bírja a hosszú főzést, így a kényesebb darabokat csak az utolsó néhány percben adjuk a rizottóhoz.

A sajt bár itt nem lényegi alapanyag, mégis szükséges. A rizottóra általában parmezánt, grana padanot, illetve más kemény sajtot reszelnek vagy forgácsolnak, de bátran felhasználhatjuk más kedvenc sajtfajtánkat is. A fűszerezésnél írtak itt is érvényesek: ha nagyon karakteres a sajt, mellőzzük az ízesebb hozzávalókat.


Hozzávalók és elkészítés

  • 80 g rizottórizs / fő
  • füstölt sonka
  • egy kisebb cukkini fele
  • egy kis fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • sajt 
  • vaj
  • fehérbor
  • kb. fél liter alaplé
  • olívaolaj

Kinyitjuk a bort. 

Egy kisebb edényben megmelegítjük az alaplevet - vagy vizet forralunk leveskockával.

Egy másik (fedővel rendelkező) edényben kevés olajat és vajat felteszünk melegedni, közben apróra vágjuk a hagymát. Rádobjuk az olajra, megdinszteljük (üveges legyen, ne piruljon meg).

Amíg a hagyma sutyorog az olajon, picire (minikockákra vagy hosszú vékony csíkokra) vágjuk a sonkát, nagyobb darabokra a cukkinit és a hagymához adjuk. Párszor átforgatva egyben pirítjuk a "ragut", majd ráborítjuk a rizst, alaposan összekeverjük és 1-2 percig együtt melegítjük.

Felöntjük az egészet annyi borral, amennyi elfedi. Időnként kevergetve megvárjuk, amíg a rizses keverék felszívja a nedvességet. Felszeleteljük a fokhagymát, beledobjuk.

A forró alapléből hozzáöntünk ismét csak annyit, amennyi elfedi. Random kevergetés mellett megvárjuk, amíg elfő a lé, majd újabb alaplé-adag....és így tovább, amíg a rizs megfő, kioldódik belőle a keményítő és krémes masszává, vagyis hát rizottóvá válik az edény tartalma.


Állag-ellenőrzés céljából érdemes megkóstolni: eredetileg "al dente", tehát főtt, de még harapható állagúra főzik (mint a tésztát), a magyar szájak íze szerint viszont ennél kissé tovább, egész puhára is főzhető.

Ha elérte a kívánt állagot és elfőtt az utolsó adag alaplé is, egy kisebb darab vajat keverjünk el benne. Ha sajtot tervezünk hozzá tálalni, egy keveset ezen a ponton bele is főzhetünk. Zárjuk el alatta a tüzet és lefedve 2-3 percre hagyjuk állni tálalás előtt.

Tálalás:
Mindenképpen frissen tálaljuk, tányérokra kiadagolva. Díszítésként jól használható maga a sajt is, de biggyeszthetünk a tetejére bazsalikomlevelet, petrezselymet vagy apróra vágott snidlinget, illetve a sonkából is néhány apró darabot.

Ha nagyon hajtunk a kreatív tálalásra, szép megoldás egy csészével vagy kisebb tállal formázni, ahogy anno a menzásnénik is csinálták: beletöltjük a rizottót, tetejére borítjuk a tányért, majd stabil kézzel hirtelen megfordítjuk és óvatosan leemeljük a tálat/csészét. Megjegyzem, ez a nagyon krémes rizottóknál nem mindig működik.

Mellé külön edénykében kikészíthető reszelt sajt, olívabogyó, kisebb csípős savanyúság (pl. jalapeño vagy pepperoni paprika). 

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése