2015. 12. 26.

Tarajos Krumpli

Tarajos Krumplit ezerféle néven találhatunk a neten összevissza, a közös nevező bennük a szeletelt-héjában-sült-krumpliság és a variálható összetétel. Leginkább mutatós és laktató vacsoraként használható, önmagában vagy köretként egy csinos sült hús mellé. 

Megjegyzem, maga az elkészítés úgy a harmadik alkalom táján élvezhető igazán, mert az első próbálkozásokat általában sűrű illetlen szófordulatok kísérik és időnként kevésbé dekoratív a végeredmény. De megéri a küzdelmet, főleg, mert az ember másodjára-harmadjára már alkotóan áll ehhez a fogáshoz, illetve a "töltelék" alapanyagokhoz. Na meg persze azért is megéri, mert finom.

Tudnivalók

Adagok: mivel kifejezetten nagyméretű krumplikat használunk, fejenként egy darab, bőevőknek kettő. A töltőalkatrészek mennyiségét azért nem írom pontosan, mert krumpli- és ízlésfüggő, hogy ki mennyit használ fel.

Időigény: 1-2 adag előkészítése kivitelezhető a sütő bemelegedése alatt. Ehhez jön maga a sütés két lépcsőben: kb. 30 + kb. 15 perc. Összességében tehát bő egy óra múlva ehetsz, dolgoznod összesen nagyjából 20 percet kell. 

Tippek:
A krumpli kapcsán a sütőtökös köretnél már írtam, hogy sütésre a sárga fajtát ajánlom, ezúttal abból is a nagyobb darabokat. Ha csak kicsi van otthon, azzal is megoldható, de élesebb legyen a késed és a szemed.

A vaj itt simán helyettesíthető ecsettel felkent olajjal, ki mit szeret enni, illetve mivel szeret dolgozni inkább. A lényeg, hogy maga a krumpli a lehető legjobban meg legyen "zsírozva", mivel gyakorlatilag szeletelt formában sül végig.

A sajt a saját érdekedben félkemény vagy kemény fajta legyen, hogy vékonyra tudd szeletelni. Én a jól bevált félkemény trappistát használtam, de jól megy hozzá a hasonló ízű eidami, az erősebb cheddar (ezzel óvatosan, mert olvad és kifolyhat belőle) vagy bármilyen füstölt fajta is. A sajt íze mellett választáskor vedd figyelembe, hogy mivel töltöd még a krumplikat.

A húsfélék közül a bacon/egyéb húsos (esetemben kolozsvári) szalonna típusúak váltak be eddig a leginkább, főleg mert egyenletes szeletekben kaphatóak vagy vághatóak otthon (sütésnél fontos: így egyszerre sülnek át). Általános felvágottak közül inkább csak a sonkaféléket ajánlanám, mert a többi túl "vizes" eredményt adhat. Húsrajongók bátran kísérletezzenek, jól áll Tarajosnak a kolbászkarika, de a vékonyra szelt virsli is.

Hagyma és fokhagyma - lehetőleg csak az egyik, de az tutira legyen benne. A hagyma vizesebb, így érdemes vékonyabbra szelni, a foki problémamentesen tehető bele bármilyen mennyiségben.

Fűszerezni ezt a fogást nem is igazán szükséges, mivel a töltőanyagok megízesítik a krumplit. Ha valaki mégsem bírja ki szórás nélkül, némi frissen őrölt bors biztosan jó választás. Sózni csak akkor kell, ha nincs benne már önmagában sózott húsféle.


Hozzávalók és elkészítés

  • 1-2 nagyobb krumpli
  • sajt
  • kolozsvári szalonna
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • vaj (nem kell puhítani előtte, egyenesen a frigóból)

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (sima alul-felül verzióban). 
A krumpli(ka)t folyó víz alatt alaposan megsikáljuk egy keményebb kefével, leitatjuk róla a vizet (biztonsági előírás). Kb. 2 milliméterenként beszeletelem úgy, hogy az alsó harmada egyben maradjon - mivel nagy eséllyel nem alulról figyeled a krumplit közben, a gyakorlatban ez nagyjából azt jelenti, hogy ha a kést fogó kezed ujjai asztalt érnek, nem húzod tovább a kést.

A fokhagymákat felszeleteljük és a krumpli réseibe szuszakoljuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük a krumplikat és a tetejüket vajszeletekkel befedjük, hogy sütés közben szépen beleolvadjon a vaj a résekbe. Kb. 30 percig sütjük, majd kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni, közben a sütő maradjon bekapcsolva.

Közben felszeleteljük a belevalókat vékonyra, hosszában pedig akkorára, hogy a szeletek közé beférjenek (lehetőleg ne nagyon lógjanak ki). A már kézmeleg krumpli szeletei közé nagyon óvatosan becsúsztatjuk sorban a szalonnát, a következőbe a sajtot, utána amit még szeretnénk és így tovább. Csúsztatásban segítőnk lehet a kés, de tényleg óvatosan, mert a megpuhult krumpli gyorsan szét tud omolni.

A megtöltött krumplikat további kb. 15 percig sütjük egyben. Ha közben esetleg hús is sül mellé, annak zsírjával is meglocsolhatjuk.

Tálalás
Tökéletesen illik hozzá a sima tejföl, de annak mindenféle más formája is: fűszeres vagy fokhagymás tejföl, tartármártás, majonéz, stb.

Egyadagos kiszerelésben a tányérra halmozható mellé mindenféle jóság (hússzeletek, savanyúság, vegyes saláta, tejfölös kenőcsök), a lényeg, hogy ne áztassák el az aprólékosan megszerkesztett krumplikat.

Több felhasználó számára érdemes egy külön tálon szervírozni a krumplikat (így lassabban is hűlnek ki), mellé az asztalra pedig egyesével külön edénykékben a jóságokat.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése