2015. 12. 08.

Sapkás Cukkini

Sapkás Cukkini jóarc. Főleg azért, mert elég egyszerű, nem tart sokáig elkészíteni, úgyhogy homályosan látó, éhségtől kopogó szemekhez abszolút illik. 

Ha közben mégis piszkálnak, hogy miért nincs még kész, rászámolt sonkadarabokkal békét teremthetsz. Az erősen követelőzők számára akár egész fokhagymagerezdet is csomagolhatsz meglepetésként a sonkába.

Tudnivalók

Adagok: egy közepes méretű (kb. 20 cm hosszú és 5-6 cm vastag) cukkini egy emberre elég. Vagy kettőre, ha kicsi az illető befogadóképessége és/vagy köret is készül hozzá.
Időigény: 15 perc előkészítés, addig bemelegszik a sütő, odabent további 10 perc.
Tippek
Cukkini vásárlásakor mindenképp csak az egészséges, nem kopott/sérült/sárgás/szottyadt darabokat vidd haza.

Falatkákat (Sapkás Cukkini Junior) is készíthetsz, ekkor kicsi, vékony cukkinikre lesz szükség, így egy kézzel is kezelhető, svédasztalra is kirakható darabokat kapsz. Trendi fogpiszkálós megoldással inkább ne is kísérletezz, mert a sült cukkini teljesen puha és a piszka nem fogja meg. Cserébe vicces lesz nézni, ahogy a vendégeid egymásra potyogtatják a kaját.

A sonka ízlés szerint lehet bármilyen felvágott, akár füstölt is. A lényeg, hogy szeleteld vékonyra vagy aprítsd picire (a sajt úgyis összefogja a tetején).

A sajt is változtatható (biztosan van, aki fetával jobban csípné), de mindenképpen olvadós-pirulós, tehát puha vagy félkemény legyen. Az ilyen önmagában is ízes ételnél én jobban szeretem az általános sajtokat (jelen esetben régi barátunk, a trappista segített be), de jó választás lehet még egy cheddar jellegű, olvadós karaktersajt vagy egy halvány ízű mozzarella.

Fűszerezésnél alapesetben elég a só és bors, de jól áll neki a kakukkfű vagy bátrabb fogyasztó esetén a kapor is.

Ha a fokhagyma rajongói klub tagja vagy, érdemes sütésnél a cukkinik közé szórni néhány gerezdet - héjastól. A héjában megsült fokhagyma gerezdje lágy lesz és kevésbé "illatos", nagyjából ki kell szívni a héjból (bár jót tesz neki, ha hosszabban sül, pl. húsok sütésekor tepsibe dobálva). Isteni, próbáld ki.



Hozzávalók és elkészítés
  • 1 db cukkini
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy szelet pármai sonka 
  • reszelt sajt
  • só, bors
  • olívaolaj
Amíg a sütő felkészül (180 fokra), a serpenyőben pedig a kevéske (alját alig elfedő) olaj melegszik, a cukkini két végét lecsapjuk, majd az egészet felkarikázzuk 1,5 cm vastag darabokra. Az olajon mindkét oldalát pár percig elősütjük - akkor jó, ha már van egy kis halványsült színe.

Közben a fokhagymát felszeleteljük, sonkát kis darabokra vágjuk (esetemben tépjük, mert a pármai amúgy is elég laza), sajtot lereszeljük, egy hőálló tálat olajjal kikenünk. 
A félig sült karikákat besorakoztatjuk a tálba, sózás és borsozás után megpakoljuk a fokhagymaszeletekkel, a sonkával, a tetejét pedig alaposan megszórjuk sajttal (ez fogja össze a sapkát). Fázisok alant.

A felöltöztetett cukkiniket a közben bemelegedett sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején. 

Tálalás
Önmagában is megállja a helyét, de bármilyen megszokott köret megy hozzá - mivel gyakorlatilag puha tökdarabokkal van dolgunk, az ideális köret kissé ropogósabb. Jelen esetben egy olívaolajos-balzsamecetes vegyes salátát kapott cellatársnak. 

Frissen tálaljuk, de óvatosan, mert a sült tökfélék puha belseje még akkor is irtó forró tud lenni, mikor a külseje már lehűlt. 
Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése