2015. 12. 25.

Csokis-zabpelyhes cookie (alias keksz)

Így a karácsonyi kajakómában mi mást is írhatnék egy gasztroblogra, mint egy durván csokis receptet. Zabpelyhes is, édes is, ropog is meg közben puha is, és ha lezseren állsz a hozzávalók arányához, a kevésbé édesszájúak számára is lesz a folyékonyan csöpögős karácsonyi filmekhez nasi. 

Az alapreceptet Flóránál találtam, ezúton is köszönöm neki (illetve köszönjük többen is, mert hát nem egy adag készült az elmúlt napokban). 

Tudnivalók

Adagok: az itt megadott mennyiségből két tepsinyi (tepsünyi?) lesz. Készülj be plusz alapanyagból, mert gyorsan fogy.

Időigény: a sütőtől függ, tehát bemelegedés plusz maga a sütés - nagyjából félóra.

Tippek
Csoki. Az ugye a lényeg. Alapvetően érdemes étcsokival készíteni, mert a tészta maga is elég édes, de tudd, hogy minél nagyobb darabokban kevered a csokit a sütibe, annál édesebbnek fog tűnni a végső íze. Olvadástól tartani nem kell, amíg a tészta megsül körülötte, a csokidarab egyben marad.

Ami alap, hogy a csoki tényleg legyen csoki (kakaótartalom legalább 50%), tehát lehetőleg nem a mikulásról megmaradt bevonós. Étcsoki helyett használhatunk tejcsokit is, de számolni kell vele, hogy az édesebb ízű.

Vaj. Bár a sütikben általában helyettesíthető a vaj és a margarin, én mégiscsak a vajat ajánlom mindenféle ételhez. Sokan az alacsonyabb árával érvelnek a margarin mellett, de a trendiséggel ellentétben azt tapasztaltam, hogy a megfizethető "sajátmárkás" vajak sokszor jobb minőségűek (és ízűek), mint a mainstream termékek. Ismét csak azt javaslom, hogy verj gyökeret a boltban pár percre és olvasd el a címkét: legalább 82%-os legyen a vaj (illetve pont, mert nagyobbat még nem találtam).

Zabpehelynél nagyjából mindegy, hogy milyet választasz, aprószemű, nagyszemű, márkás vagy noname. Ha mégis nagyon meg szeretnéd gondolni, akkor vizionáld, hogyan fog kinézni megsülve és az alapján válassz.

Az itteni receptből készült keksz íze az édesszájúaknak jött be nagyon, én a kevésbé édesre voksoltam: 125 helyett csak 100 gramm csoki (1 tábla).

Pluszok: ízlés szerint nagyon sokféle hozzávalóval lehet dúsítani, asztalt gyümölcsökkel, mogyoróval, mandulával, satöbbivel.  


Hozzávalók és elkészítés
  • 125 g vaj
  • 125 g cukor
  • 1 egész tojás
  • 125 g zabpehely
  • 150 g finomliszt
  • fél tk. sütőpor
  • fél tk. vaníliás cukor
  • 125 g étcsokoládé

Bemelegítjük a sütőt 180 fokra (ha van, hőlégkeverésre - ha nincs, lehet 190 is).

A felkockázott vajat és a cukrot együtt habosra keverem, lehetőleg géppel, mert homogénebb lesz és másnap nem fog fájni a karunkban az összes ízület. Belekeverjük a tojást, a sütőport és a vaníliás cukrot, majd a lisztet is, sima masszává keverjük.

Feldaraboljuk  a tábla csokit, esetemben kb. fél centis, mértanilag helytelen kockák születtek. Beleszórjuk a vajas masszába, aztán utánaküldjük a zabpelyhet is és kézzel alaposan összedolgozzuk az egészet (soknak fog tűnni a száraz hozzávaló, de egy kis küzdelem után szépen összefogja majd a tészta).

Sütőpapíros tepsire kiskanállal szétadagoljuk a tésztát, a kis rakásokat tenyerünkkel rátehénkedve szétnyomjuk - ha gyerekkel sütünk, ezt a feladatot bátran delegálhatjuk. Kreatívaknak itt a lehetőség alkotni, a tészta jól formázható és nem változik a mérete sem sütés közben.


Sütéskor nagyjából tíz perc (a szélek színesedése) után érdemes figyelgetni a kekszeket, mert pikkpakk eljut a féligsülttől a kozmált állapotig. Akkor van kész, amikor a teteje középen már nem ragacsos (eszközzel óvatosan sütőbe benyúl, megvizsgál), és színesedni kezd.

Tálalás
Ha nem azonnal fogyasztandó, érdemes jól zárható dobozba tenni, pár napig frissek maradnak a kekszek. Asztalra téve bármilyen szebb tálkának örülni fognak, de mindenképp ágyazz meg nekik, mert a csoki mindent összeken.

Jól illik mellé egy bögre meleg tea, nem túl édes kakaó vagy tej.

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése