2015. 12. 07.

Bruschetta

Az első recept, amit megosztanék veletek, az egyik nagy kedvence a környezetemnek, ráadásul állati gyorsan kész van. Szép a neve, csinosan mutat a tányéron és még finom is. Lehet előétel vagy főétel, de ha nem tömi magát az ember degeszre, akkor gyors uzsonna is. 

Szinte bárkinek az ízlésére szabható, jól variálhatók az összetevők: különféle sajtok, zöldségek, fűszerek, kenyérváltozatok, esetleg húsféle hozzáadásával. A számomra alap, kedvenc és egyébként is ultimate recept némi iránymutatással megspékelve (magyarul: tanulj az én hibáimból), a következő:

Tudnivalók

Adagok: éhségtől és az evőemberek befogadóképességétől függően úgy számolj, mintha sima pirítóst készítenél, de repeta nélkül. 

Időigény: a pirítódtól függ, mert amíg a kenyerek pirulnak, összerakhatod a feltétet.

Tippek
A bazsalikom mindenképp friss legyen - a legegyszerűbb, ha a nagyobb boltokban kapható cserepes megoldást szerzed be, így miután te a nagyobb leveleket a bruschettához felhasználtad, ő az ablakpárkányon tovább növöget és termeli neked az olaszos ízeket.

A paradicsom lehetőleg keményebb, húsosabb fajta (pl. szilva paradicsom) legyen, hogy ragujellegű, ne pedig masszás végeredményt kapj a feltétnél. Ha nem szereted a héját, egy perc forróvizes sokkolás után, kiskéssel bevágva szépen le tudod húzni.

A fokhagyma kerülhet közvetlenül az olajjal megkent pirítósra dörzsölve is - sokan egyenesen felháborodnak, ha nem így történik. Lehet sznobkodni, de szerintem ha beleharapsz a bruschettába, pont egyszerre kerül a szádba az összes hozzávaló, szóval nagyjából mindegy, melyik részén ül a fokhagyma. 

A kenyeret sima pirítás helyett elegánsan, fokhagymás olajon is megpiríthatod egy serpenyőben. Ezt csak akkor tanácsolnám, ha kisebb adag készül, különben a tűzhelynél fogsz ácsorogni, amíg a többiek a friss bruschettát megeszik előled. Baguette helyett használhatsz bármilyen szeletelhető kenyérfélét (pl. ciabatta vagy egyszerű fehér kenyér), de gyorsaság és állag szempontjából ezt javaslom.

A sajt nem kötelező, de erősen ajánlott, mert illik hozzá. Egyszerűbb beszerzés az általános, kevésbé erős ízű, keményebb sajtokból bármelyik (pl. trappista, edami), vagy kifinomultabb megoldás a "fajtasajtok" közül például a parmezán. 



Hozzávalók és elkészítés

  • 1 hosszú baguette (kb. 2 főre elég)
  • 3 db paradicsom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor friss bazsalikom
  • olívaolaj 
  • só, esetleg bors
  • reszelt sajt

A baguette-t kissé ferdén felszeleteljük (csak mert úgy szebb), a szeleteket sorban megpirítjuk. A kész pirítósokat letakarhatjuk, így lassabban hűlnek ki. 

Közben a paradicsomot (igény szerint a sokkolós-vetkőztetős kezelés után) kb. 1x1 cm-es darabokra vágjuk, a bazsalikomot picire felvagdossuk, a fokhagymát átnyomjuk. 

Egy tálba borítunk mindent, megsózzuk (ha szereted, borsozd is meg) és megöntjük olívaolajjal úgy, hogy legyen leve, de ne áztassa szét a pirítósokat. Óvatosan keverjük össze, hogy ne essenek szét a paradicsomkockák.

Tálalás
Ha azonnal nekiesik és gyorsevő a fogyasztó, összerakhatod és szendvicsként tálalhatod, plusz díszítheted egy kisebb bazsalikomlevéllel.

Ha többen vagytok, érdemes külön az asztalra tenni a kenyeres kosarat, a reszelt sajtos és a feltétes tálat. Így fél-önkiszolgáló módban szerkeszthetitek a bruschettákat és nem ázik el a következő, amíg megeszed az aktuális szeletet. 

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése