2016. 01. 09.

Pelmenyi

A pelmenyit ismered, legfeljebb nem tudsz róla. Lehet, hogy raviolinak hívod vagy derelyének vagy tudodazatöltöttcuccnak és kicsit máshogy emlékszel rá, mint ahogy az eredeti orosz receptek szólnak, de ismered. És szereted, mert a saját ízlésedre szabhatod.

Mint minden rendes klasszikus fogásnak, a pelmenyinek is rengeteg "igazi" receptje van. Bár az orosz konyha egyik alapétele, már kevesen készítik otthon, hiszen minden boltban kapható mirelit formában is. 

Itthon is megtaláljuk az orosz ételeket kínáló üzletekben, de ha van pár óránk meg néhány plusz segítő kéz, érdemes otthon megalkotni. Így biztosan olyan lesz, amilyet szeretnénk, biztosra mondhatjuk a vendégeinknek, hogy miből készült és nem utolsó sorban meglapogathatjuk a vállunkat, hogy igen, megcsináltuk.

Mivel a pelmenyi eléggé laktató, egyfogásos vacsoraként is tálalható - ami ráadásul állati gyors is tud lenni, ha előzőleg egyes adagokban lefagyasztottuk. Jótanács: ha már nekiállsz, csináld nagy tételben és tárazd be a frigóba.

Tudnivalók

Adagok: az egyes pelmenyik méretét te alakítod, a kedves fogyasztó pedig ránézésre meg fogja tudni mondani, hány darabra van hitelesítve (a pelmenyi nem nő meg főzés közben). A lenti receptben megadott mennyiségből kb. 100 kisebb darab születik - viszonyításképpen az én fotóimon nagyobbak szerepelnek.

Időigény: tészta és töltelék előkészítése-pihentetése 1 óra, plusz a formázás, ami abszolút tőled függ. Nyugi, 10-20  után rááll a kezed és begyorsulsz. A főzés nagyjából 15 perc. 

Tippek:
A hozzávalókhoz ez esetben nyugodtan lehet lezseren állni: 
  • cserélni/pótolni a tejet vízzel (egyes orosz háziasszonyok ráadásul a szódavízre esküsznek): számolj vele, hogy a vizes tészta sűrűbb lesz, 
  • variálni a húsféléket: legtöbbször fele-fele arányban készítik sertés- és marhahúsból, de gyakorlatilag bármilyen darált hús alkalmas hozzá (csirke, pulyka, bárány, stb.),
  • hozzáadni fűszereket (fokhagyma, majoranna, stb.),
  • a hagyma mennyiségével alakítani az állagot: minél több a töltelékben a hagyma, annál puhább a pelmenyi.
A hús (akár egyben, akár darált formában vásárolod) legyen zsírosabb, ettől lesz a kész pelmenyi ízes, szaftos, finom. Ha mégis szárazabb hússal dolgozol, jót tesz a tölteléknek némi hozzádarált szalonna.
A töltelék a rokon töltött tésztákhoz hasonlóan nem csak darált hús lehet. Készítik sajttal, gombával, különféle halakkal, fűszeres paradicsomos vagy krumplis-gombás töltelékkel, sonkával.....és még ezerféle módon.

Az ízesítésnek és variálásnak nincs vége a főzéssel, hiszen tálaláskor kerülnek rá az igazi ízesítők. A leggyakoribb tálalási forma a tejföl-újhagyma kombó, az ecettel meglocsolva vagy vajjal-kaporral tálalás.

Az ecetszeretők számára érdekes megoldás lehet még a belőle készült öntet: mustár, ecet és őrölt feketebors keveréke pici vízzel hígítva. Mint minden tésztaételnek, a pelmenyinek is jól áll az olaszos ízvilág, mondjuk egy fokhagyma-alapú bazsalikomos paradicsomszósz.


Hozzávalók és elkészítés

Tészta:
  • 2,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 ek. olaj
  • 1 tk. só
  • 50 dkg liszt
 Töltelék:
  • 35 dkg sertéshús
  • 35 dkg marhahús
  • 20 dkg hagyma
  • só, bors
 Főzéshez: babérlevél, egész bors, só
A lisztet egy tálba szitáljuk (a szitálás jó minőségű lisztnél ma már nem fontos, de arra jó, hogy kis göbök ne maradjanak benne - plusz kicsit könnyebb lesz a tészta a "levegőztetés" után), kis mélyedést alkotunk a közepébe. 

A tojást a sóval felverjük, a mélyedést használva hozzákeverjük a liszthez és apránként az olajat és tejet is hozzádolgozva összegyúrjuk a tésztát. (Gépet dagasztókarral legfeljebb az elején használjunk.) Akkor jó, ha rugalmas, kézhez nem ragadó állagú - ha ezt elértük, ne lisztezzük tovább, formázzuk golyóba, csomagoljuk fóliába és pihentessük 40-50 percig. 

Félóra szabadfoglalkozás, majd mielőtt vége a tésztaszundinak, a húst a hagymával együtt ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk. 

A tésztát 3-4 részre osztjuk és csak az a darab legyen a fólián kívül, amit épp használunk, így elkerüljük a várakozó tészta száradását (kicserepesedik, mint a szád a hidegben - ez szépen látszik a lenti képen, mert lassan formáztam). Nagyon vékonyra, 1-2 mm-esre nyújtjuk, majd egy pohárral vagy kiszúróformával köröket vágunk ki a tésztából (részemről kb. 7 cm átmérőjűek születtek). 

Mindegyik közepére egy (áhított mérettől függően) csapott vagy púpos teáskanálnyi tölteléket teszünk, félhold formára félbehajtjuk, jól összelapogatjuk a széleit, majd az egyenes oldalát hajlítva összefogjuk a sarkait. 


Ha ezen a ponton a frigóba kerülnek a pelmenyik, egyenként kell őket fagyasztani úgy, hogy ne érjenek össze. A legegyszerűbb, ha egy nagyobb vágódeszkát fóliával befedünk és rásorakoztatjuk őket, így se egymáshoz, se a deszkához nem fagynak majd hozzá. Másnap aztán a deszkáról/fóliáról könnyen levehetők és adagonként kis zacsikban max. 6 hónapig tárolhatók a fagyasztóban.

Következik a főzés: egy nagyobb edényben babérlevéllel és egész borssal vizet forralunk, majd ha felforrt, megsózzuk és beledobjuk a pelmenyiket. Hagyjuk újra felforrni, majd csökkentjük alatta a lángot - egyszer csak felúsznak a víz tetejére, onnantól kb. 8-10 percig főzzük, majd leszűrjük és tálaljuk.


Tálalás
Ha több adag készül egyszerre, érdemes egy nagyobb, mélyebb tálban, lehetőleg fedővel az asztalra tenni, így a repetázók is forrón szedhetik a tányérra. Ízesítők külön kis tálkákban mellé tehetők.

Egy-két adag tálalása jobban mutat rögtön a tányéron: a pelmenyi csúszkál, úgyhogy praktikus és szép, ha mélytányéron vagy egyszemélyes (müzlis, leveses) tálban teszed az asztalra. Ez esetben szinte bármelyik fent említett ízesítőt (tejföl-újhagyma, vaj, öntetek, stb.) használhatod egyben dísznek is. Ha még mindig nem ítéled elég dekoratívnak, egész vagy apróra vágott petrezselyemlevél, bazsalikomlevél is jól mutat a tetején.

Elszánt és bátor háziasszonyok és háziurak részére a bónusz javaslat: a pelmenyi tésztája paradicsomlével, spenóttal, kurkumával remekül színezhető. ;)

Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése